07 maj, 2011

Sojamarinerad lax med koriander-wokade grönsaker och citronris


4 portioner
600 g laxfilé eller regnbågsfilé
Marinad :
1 1/2 msk soja
1 tsk vinäger
1 tsk farinsocker
1/2 hackad vitlöksklyfta
1 tsk malen ingefära
1 tsk Worchestersås

Korianderwokade grönsaker
1 kruka koriander
1/2 strimlad morot
1/2 strimlad röd paprika
100 g skivade färska champinjoner
60 g bambuskott eller böngroddar
1 msk olja
1/2 knippe skivade rädisor
ca 1 dm strimlad purjolök
3 msk sweet chilisås
salt och peppar

Citronris1/2 finhackad gul lök
skal och saft av en 1/2 citron
1 krm gurkmeja
2 krm red hot chilipeppar
1 tsk smör eller margarin
250 g jasmin- eller basmatiris
4 1/2 dl hönsbuljong

Skär laxen i portionsbitar och lägg dem i en plastpåse. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och häll den över laxen. Knyt ihop påsen ordentligt och låt laxen marinera ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200º. Ta upp laxen och lägg i en ugnsfast form. Stek fisken i ugnen tills inner-
temperaturen är 54º, ca 15 minuter.

Korianderwokade grönsaker: Fräs morötter, paprika, svamp och bambuskott i olja. Stek tills grönsakerna är mjuka men har spänst kvar. Vänd ner rädisor och purjolök på slutet, låt det bli varmt. Rör ner koriander och smaka av med sweet chilisås, salt och peppar.

Citronris: Fräs lök, citronskal och kryddor i smör utan att det tar färg.
Tillsätt ris och låt det fräsa med några minuter. Häll på citronsaft och buljong.
Lägg på lock och låt det koka på svag värma ca 20 minuter.
Rör om i riset före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar